وارد حساب کاربری خود نشده اید!

تمامی آنچه باید در مورد رنگ مو بدانیم

17 f 1403 - 2:10 ب.ظ
مو

    قدمت رنگ مو

    آرایش و رنگ کاری مو قدمتی بسیار طولانیست و توسط فرهنگ های باستانی زیادی مورد استفاده بوده است.  روش های سنتی رنگ کردن مو نظیر استفاده از حنا، پوست توس، زردچوبه، زعفران و پوست گردو قدمتی طولانی در آرایش مو داشته و علاوه بر مصارف آرایش دارای خواص طبی نیز بوده اند. رنگ موهای قدیمی از گیاهان، ترکیبات فلزی و یا مخلوطی از هر دو تولید می شدند. در چند دهه اخیر و با رشد علم و تکنولوژی استفاده از رنگ موهای متداول در میان خانم ها و حتی آقایان رشد بسیار بالایی پیدا کرده است. در دسترس بودن این رنگ موها، تنوع رنگبندی بسیار جذاب و متعدد و استفاده آسان و سریع از ویژگی های رنگ موهای نسل جدید بوده اند.

    با در نظر گرفتن همه ویژگی های مثبت رنگ موهای جدید این محصولات مشکلاتی را نیز برای مو در پی داشته اند. استفاده از مواد بی کیفیت و گاه مضر در ترکیبات رنگ مو باعث ایجاد آسیب های بی شماری برای رنگ مو می شود. از اینرو بایستی استفاده از محصولات مرغوب و دارای اصالت در اولویت انتخاب مشتری باشد.

    مواد و ترکیبات تشکیل دهنده رنگ مو چیست؟

    اکثر رنگ موها دارای ترکیبات و فرمول های پیچیده ای هستند. این ترکیبات شامل ده ها ماده متفاوت بوده و ممکن است از کارخانه ای به کارخانه دیگر متفاوت باشد. ترکیبات اصلی رنگ موها در کل عبارتند از: رنگ، اصلاح کننده ها، مواد قلیایی، صابون، آمونیاک، مواد مرطوب کننده، خوشبو کننده و مواد دیگری که ممکن هست به هر دلیل موجهی در ترکیبات رنگ مو استفاده شود.

    اکسیدهای فلزی، مانند دی اکسید تیتانیوم و اکسید آهن، اغلب به عنوان رنگدانه استفاده می شوند. سایر مواد شیمیایی مورد استفاده در رنگ موها به عنوان اصلاح کننده عمل می کنند و باعث تثبیت رنگدانه های رنگ و یا تغییر سایه رنگ می شوند. اصلاح کننده هایی مانند رزورسینول می توانند رنگ هایی مانند سبز یا بنفش را ایجاد کنند. یکی از آنتی اکسیدان های معروف بکار رفته در ترکیبات رنگ مو سولفات سدیم می باشد که از رنگ در برابر اکسید شدن با هوا محافظت می کنند. مواد قلیایی کننده نیز برای تغییر pH رنگ اضافه می شوند. رنگ ها در ترکیب قلیایی عملکرد بهتری ارائه می دهند. هیدروکسید آمونیوم یکی از قلیایی کننده های رایج بکار رفته در اغلب رنگ موهاست. فراتر از این مواد شیمیایی اساسی، بسیاری از مواد شیمیایی مختلف برای ارائه ویژگی های خاص به این فرمول اضافه می شوند. این ترکیبات ممکن است شامپوها، عطرها و یا مواد شیمیایی ای باشند که باعث شوند فرمول خاصیت کرمی، کف دار و یا غلیظ به خود بگیرد و یا باعث بهبود عملکرد کلی فرمول شود. رنگ مو برای نفوذ در مو احتیاج به ترکیب شدن با اکسیدان دارد. رنگ مو و اکسیدان در تیوب های مجزا بسته بندی می شود.

    انواع رنگ موهای موجود در بازار

    رنگ موها به اشکال مختلفی در بازار موجود هستند. رایج ترین و پرفروشترین نوع رنگ مو، شکل کرمی آن می باشد. اشکال مختلف رنگ مو در حالت های شامپویی، ژله ای و افشانه ای نیز تولید می شوند. رنگ موها ممکن هست بر اساس نوع نیاز بصورت دائمی، موقت و یا تدریجی تولید شوند. تنوع محصولات و تولید بر اساس نیازهای متفاوت باعث شده است تا هر کس محصول متناسب با نیاز خود را تهیه و استفاده کند.

    رنگ موهای دائمی معمولا در دو حالت تیوبی و به شکل کیت تولید می شوند.  رنگ موهای با ممکن هست در هر کشوری با نیازهای متفاوت در سایزها و بسته بندی های مختلفی تولید شود. کیت های رنگ مو معمولا اغلب در سایزهای 40 تا 80 میل تولید می شوند. با در نظر گرفتن بازار هدف این کیت ها که اغلب مشتریان شخصی می باشند این کیت ها را کیت شخصی و یا رنگ های سوپر مارکتی می نامند. نمونه بارز این کیت ها را می توان کیت رنگ موی لورال سری اکسلانس، کیت رنگ موی پلت سری دلوکس، نچرالز، اینتسیو، کیت رنگ موی گارنیر سری نچرالز و غیره را نام برد. محتویات بسته بندی انواع مختلف کیت رنگ مو ممکن است شامل تیوب رنگ مو، اکسیدان، شامپو، نرم کننده، اپلیکاتور، دستکش، فرچه و یا موارد دیگر باشند.

    در طرف مقابل رنگ موهای تیوبی با بسته بندی تکی و بدون مخلفات قرار دارند.  رنگ موهای تیوبی معمولا به نام رنگ موهای حرفه ای و یا سالنی معروفند. این رنگ موها نیز معمولا در حجم هایی مانند 60 الی 200 میل تولید می شوند. البته حجم های نامتعارف دیگری نیز گاها در بعضی از برندها تولید شده است. با در نظر گرفتن تاریخ مصرف پیشنهادی بعد از باز کردن درب محصول معمولا ابعاد 100 الی 150 بیشترین محبوبیت موجود در بین آرایشگران را دارند. اغلب اغلب برندهای مرغوب معمولا سعی بر تولید هر دو نوع از رنگ موها را در برنامه خود دارند. با این تفاوت که بر خلاف ایران، در اغلب کشورها فروش رنگ موهای حرفه ای فقط برای آرایشگران و سالن های زیبایی می باشد و این اجناس در فروشگاه ها در دسترس نمی باشند.

    ماده غالب اکسیدان ها از پروکسید هیدروژن با فرمول H2O2 تولید شده است. اکسیدان ها با تغییر در PH مو باعث ایجاد تورم در مو و باز شدن منافذ مو می شوند.  منافذ باز در مو باعث نفوذ هر چه بیشتر رنگدانه ها در مو و به اصطلاح رنگ گرفتن تار موها می شوند. رنگ موهایی که با اکسیدان ترکیب می شوند در رده رنگ موهای دائمی قرار می گیرند.

    برخی از رنگ موهای مردانه مانند شامپوهای رنگ و یا کرم رنگ موها که قدرت پوشش سریع تری دارند اکسیدان کرمی و یا شامپویی دارند که در مرحله رنگ کاری بایستی با یکدیگر ترکیب شوند.  پس تمامی رنگ موها در هر حالتی، اگر با مکمل خود ترکیب می شوند در واقع ترکیبی از رنگ و اکسیدان را تشکیل می دهند.

    رنگ موهای ژله ای و یا دایرکت کالرها نوع دیگری از رنگ موهای فانتزی با مصارف حرفه ای تر می باشند. در اغلب موارد این رنگ موها با نام های شامپو رنگ، رنگساژ ژله ای، پیگمنت و یا رنگ ژله ای نام برده می شوند. دایرکت کالرها بدون نیاز به اکسیدان می باشند ولی برای نفوذ به مو نیاز به سطح متخلخل و آماده دارند. در واقع این رنگ موها بر روی موهای از قبل دکلره شده کاربرد دارند و اغلب رنگبندی این رنگ موها بر روی موهای طبیعی و بدون دکلره هیچ اثری نخواهند داشت.

    امروزه استفاده از پیگمنت ها به شکل افشانه و اسپری نیز کاربرد فراوانی دارند. کارایی این اسپری های رنگ برای پوشش سریع و موقت باعث شده است تا این محصولات نیز جزوی از سبد کالایی اغلب آقایان و خانم ها باشد.  رنگ های جذاب و فانتزی موجود در این اسپری ها بیشتر جنبه تزئینی دارند. نوع دیگر این اسپری رنگ موها با نام اسپری کانسیلر  شناخته می شود.

    تصور کنید در پس یک هفته کاری بسیار شلوغ و بدون تایم آزاد به یک میهمانی و یا مراسمی دعوت می شوید. مطمئنا مدت زمان کافی برای رنگ کردن و یا ریشه گیری سفیدی موهای خود نخواهید داشت. اسپری کانسیلر با پوشش سریع سفیدی و ریشه گیری عالی می تواند زمان ناکافی شما برای رنگ کردن موها را جبران کند.

    آشنایی با اکسیدان ها، نحوه کارکرد و تفاوت آن ها

    تمامی رنگ موهای دائمی برای ایجاد رنگ پذیری در تارهای مو احتیاج به ترکیب با اکسیدان دارند. اکسیدان ها به نوعی فعال کننده و کاتالیزورهای رنگ مو هستن که اجازه نفوذ سریعتر پیگمنت ها به مو را می دهند. اکسیدان ها با غلظت حجمی متفاوت و برای کاربردهای متفاوت تولید می شوند. درصد حجمی بالاتر نشانگر میزان پروکسید هیدروژن بالاتر و میزان اسیدیته بالاتر می باشد.

    اکسیدان ها باعث تغییر در اسیدیته مو می شوند. این تغییرات باعث حجیم تر شدن مو و در نتیجه باز شدن منافذ و کوتیکول مو می شود.  مواد رنگ مو شامل پیگمنت ها و مواد محافظ و مغذی با نفوذ در منافذ مو باعث رنگ آمیزی مو می شوند.

    اکسیدان ها در حالت کلی در چهار نوع و درصد حجمی تولید می شوند: 3، 6، 9 و 12 درصد میزان درصد پروکسید هیدروژن موجود در بافت کرمی و یا ژله ای اکسیدان را نشان می دهند.  باید خاطر نشان کنیم که در بعضی از برندها بسته به نیازهای متفاوت اکسیدان هایی متفاوت از این درصدها نیز تولید می شوند. اکسیدان با اسامی 10،20،30 و 40 ولوم و همچنین با نام گذاری عددی به شکل اکسیدان شماره 1،2،3 و 0.5 نیز شناخته می شوند.

    تمامی رنگ موهای دائمی برای ایجاد رنگ پذیری در تارهای مو احتیاج به ترکیب با اکسیدان دارند. اکسیدان ها به نوعی فعال کننده و کاتالیزورهای رنگ مو هستن که اجازه نفوذ سریعتر پیگمنت ها به مو را می دهند. اکسیدان ها با غلظت حجمی متفاوت و برای کاربردهای متفاوت تولید می شوند. درصد حجمی بالاتر نشانگر میزان پروکسید هیدروژن بالاتر و میزان اسیدیته بالاتر می باشد.

    اکسیدان ها باعث تغییر در اسیدیته مو می شوند. این تغییرات باعث حجیم تر شدن مو و در نتیجه باز شدن منافذ و کوتیکول مو می شود.  مواد رنگ مو شامل پیگمنت ها و مواد محافظ و مغذی با نفوذ در منافذ مو باعث رنگ آمیزی مو می شوند.

    اکسیدان ها در حالت کلی در چهار نوع و درصد حجمی تولید می شوند: 3، 6، 9 و 12 درصد میزان درصد پروکسید هیدروژن موجود در بافت کرمی و یا ژله ای اکسیدان را نشان می دهند.  باید خاطر نشان کنیم که در بعضی از برندها بسته به نیازهای متفاوت اکسیدان هایی متفاوت از این درصدها نیز تولید می شوند. اکسیدان با اسامی 10،20،30 و 40 ولوم و همچنین با نام گذاری عددی به شکل اکسیدان شماره 1،2،3 و 0.5 نیز شناخته می شوند.

    اکسیدان شماره 0.5 یا 3 درصد یا 10 ولوم

      این اکسیدان ضعیف ترین اکسیدان موجود و با پایین ترین درصد حجمی پروکسید هیدروژن و همچنین پایین ترین میزان اسیدینه تولید می شود. استفاده از این اکسیدان در موارد خاص برای رنگ آمیزی توصیه می شود. کاربرد اکسیدان نیم در شرایطی که موهای بسیار زمخت، ضخیم و مقاوم به رنگ دارید ممکن هست پوشش و نتیجه بهتری را ارائه دهد. با توجه به اینکه این اکسیدان ضعیف بوده و نفوذ در تار مو مدت زمان بیشتری طول می کشد باید در نظر داشت که اکسیدان 3 درصد باعث طولانی تر شدن زمان رنگ کردن مو شود. یکی از بهترین اکسیدان ها برای رنگ کردن مژه و ابروها اکسیدان 10 ولوم می باشد. البته تمامی اکسیدان های مناسب ابرو صرفا در همین درصد نبوده و ممکن هست بسته به کارایی مختلف و ضخامت موی ابرو متفاوت از بقیه باشد. به هر حال برای رنگ کاری مژه و ابرو از رنگ ها و اکسیدان های مخصوص این کار استفاده کنید.

      اکسیدان شماره 1 یا 6 درصد یا 20 ولوم

      اکسیدان شماره 1 پرمصرف ترین اکسیدان هاست. کاربرد فراوان این اکسیدان در اغلب موارد باعث شده تا این اکسیدان رتبه شماره 1 برای استفاده عمومی و حتی حرفه ای داشته باشد. اکسیدان 6 درصد برای استفاده با اغلب شماره رنگ موها از رنگ های تیره گرفته تا بلوند تیره سازگار می باشد.

      استفاده از اکسیدان شماره 1 برای بهبود پوشش سفیدی از اولویت های این نوع اکسیدان می باشد.  از دیگر کاربردهای اکسیدان شماره 1 می توان برای تیره تر کردن رنگ های روشن، دکلره هایی با پایه نه چندان روشن، رنگساژ کردن مو و شارژ مجدد دکلره نیز استفاده کرد.

      اکسیدان شماره 2 یا 9 درصد یا 30 ولوم

      اکسیدان شماره 2 نیز یکی از اکسیدان های بسیار پرمصرف در حوزه کار با مواد می باشد. این اکسیدان برای روشن تر کردن زمینه رنگ موها منسب می باشد. اگر اولویت پوشش سفیدی را حذف کنیم بهترین گزینه برای رنگ موهایی از پایه 5 به بالا، اکسیدان 30 ولوم می باشد.

      استفاده از اکسیدان 30 ولوم برای دکلره کردن کلی موها گزینه بسیار ایده الی می باشد. این نوع اکسیدان در صورتی که از برندهای معتبر استفاده شود کمترین درصد آسیب بر روی مو را خواهد داشت.

      اکسیدان شماره 3 یا 12 درصد یا 40 ولوم

      اکسیدان شماره 3 قوی ترین اکسیدانی می باشد که برای کار با مواد تولید شده است. کاربرد این اکسیدان صرفا برای ترکیب با پودر و کرم دکلره می باشد. با در نظر گرفتن افزایش سرعت دکلره و بالا رفتن میزان ریسک آسیب موها، استفاده از اکسیدان 12 درصد چندان پیشنهاد نمی شود مگر به تشخیص اهل فن.

      نسبت ترکیب رنگ، پودر دکلره و اکسیدان

      تمامی رنگ موها به نسبت خاصی با اکسیدان ترکیب می شوند. نحوه تشخیص اینکه هر مارک از رنگ مویی با چه نسبتی از اکسیدان ترکیب می شود کار چندان سختی نیست. نکته ای که بسیار حائز اهمیت می باشد این است که از روش های سنتی و به اصلاح چشمی ترکیب این دو ماده جدا خوددرای کنید. اهمیت رعایت این ترکیب به قدریست که در سالن های حرفه ای آرایشگران برای این کار از ترازوهای دیجیتال استفاده می کنند. مطمئن باشید که رعایت نسبت ترکیب کمک شایانی در ایجاد رنگ موی دلخواه، ماندگاری ،پوشش و کیفیت نتیجه رنگ کاری شما خواهد داشت.

      کیت رنگ موهایی که در بسته بندی خود حاوی اکسیدان می باشند نسبت رعایت شده ای از اکسیدان در مقایسه با رنگ مو را محیا کرده اند. بنابراین به سادگی این نسبت را در اختیار شما قرار داده است، پس از کم و زیاد کردن این دو مورد خودداری کنید و به نسبت مساوی تقسیم کنید.

      به عنوان مثال اگر شما از کیت رنگ موی لورال استفاده می کنید 48 میل از رنگ با 72 میل اکسیدان در ظرف مجزا در داخل قوطی قرار گرفته است. حال برای اریشه گیری و استفاده از نصف رنگ مو به میزان 24 میل باید اکسیدان را هم به هین منوال نصف کنید یعنی از 36 میل اکسیدان استفاده کنید. دلیل این امر هم این است که نسبت ترکیب رنگ با اکسیدان در این مارک 1 به 1.5 هست.

      نسبت ترکیب رنگ و اکسیدان در رنگ موهای تیوبی ممکن است از مارک به مارک و حتی از شماره به شماره ای متفاوت می باشد. تمامی برندها نسبت ترکیب رنگ و اکسیدان را بر روی قوطی، تیوب و کاتولوگ رنگ موها درج می کنند.  به این شکل که عدد سمت چپ و قبل از علامت دو نقطه نشانگر میزان رنگ و عدد سمت راست و بعد از دو نقطه میزان اکسیدان مصرفی را نشان می دهد. بدین صورت که در نسبت 1:1 به معنی نسبت برابر و در 1:1.5 به معنی نسبت  1 سهم  از رنگ مو به نسبت 1.5 سهم از اکسیدان می باشد. مثلا اگر شما قصد استفاده از یک رنگ موی 60 میل با نسبت ترکیب 1 به 1.5 را دارید 60 میل از رنگ مو با 90 میل از اکسیدان ترکیب می شود.

      آشنایی با اعداد و حروف انگلیسی درج شده در کاتولوگ رنگ مو و روی تیوب

      شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که اعداد و حروف قبل و بعد از ممیز در رنگ موها به چه معنی ای می باشند و به چه صورت می توان شماره های مشابه از دو برند را  پیدا کرد.

      رنگ موها  می توانند به سه حالت نامگذاری می شوند. بصورت عددی، حروف و یا ترکیبی از این دو مدل. باید این نکته را در نظر داشت در هر حالتی عدد قبل از ممیز و یا به عبارتی اولین عددی که خوانده می شود نشان دهنده پایه رنگ می باشد. پایه رنگ مو از 1 شروع و در حالت طبیعی به 10 ختم می شود. البته رنگ موهایی با پایه 10 به بالاتر هم وجود دارد که به رنگ های پلاتینه مشهور هستند.

      اعداد و حروفی که بعد از پایه رنگ خوانده می شوند نشانگر زمینه رنگ مو می باشند. زمینه رنگ موها گاه با اعداد قراردادی و یا مخفف انگلیسی و یا گاه بصورت انحصاری شماره گذاری می شوند.  بطور خلاصه زمینه رنگ موهای اصلی را می توان در گروه های طبیعی، دودی، زیتونی، طلایی، مسی، قرمز، بنفش و ترکیبی از این زمینه ها. طبقه بندی کرد.

      مخفف کلمه های انگلیسی و یا شماره بندی استاندارد این گروه ها اغلب بدین صورت می باشند:

      گروه رنگ موهای طبیعی (NATURAL) :

      • استفاده از اعداد 1 الی 13 بدون پسوند و پیشوند
      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند و یا پیشوند N
      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند یا پیشوند 0

      گروه رنگ های دودی و یا خاکستری (ASH,SMOKY):

      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند ممیز 1 و در بعضی از برندها 2
      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند یا پیشوند حرف انگلیسی A,Cو K

      گروه رنگ های زیتونی (MATT):

      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند ممیز 3 و در بعضی از برندها 2
      • استفاده از اعداد 1 الی 13 با پسوند یا پیشوند حرف انگلیسی M یا I

      گروه رنگ های طلایی (GOLDEN):

      • استفاده از اعداد 3 الی 12 با پسوند ممیز 3 و در بعضی از برندها 5
      • استفاده از اعداد 3 الی 12 با پسوند یا پیشوند حرف انگلیسی G و D

      گروه رنگ های مسی (COPPER):

      • استفاده از اعداد 3 الی 9 اغلب با پسوند ممیز 4
      • استفاده از اعداد 3 الی 9 با پسوند یا پیشوند حرف انگلیسی R و K

      گروه رنگ های بنفش اغلب با V، گروه رنگ های قرمز اغلب با R و بقیه ترکیب از این گروه ها و اعداد می باشد.

      ترکیب رنگبندی در کاتولوگ رنگ مو

       در برخی از رنگ ها بعد از اعشار از دو تا 4 شماره استفاده شده است. به عنوان مثال رنگ مویی با شماره 7.34 نشانگر رنگی در پایه 7 و ترکیبی از تن رنگ های طلایی در اولویت و مسی می باشد. البته به شرط اینکه برند نام برده 3 را به عنوان طلایی و 4 را به عنوان مسی در نظر گرفته باشد. حال اگر در همین برند از شماره 7.43 نیز استفاده شده باشد نشانگی همین طیف رنگ ها با اولویت مسی و سپس طلایی می باشد. در کل اعداد دهگان بیشترین میزان و اعداد صدگان و هزارگان کمترین مقدارها را در ترکیب رنگ مو دارند.

      همین شرایط شامل حروف انگلیسی نیز می شود. به عنوان مثال شماره رنگ مویی 6NF می باشد. با در نظر گرفتن N به معنی طبیعی و F به معنی سرد در زبان ایتالیایی (FREDDI) می توان تشخیص داد که رنگی با پایه طبیعی 6 و درصد کمی از واریاسیون دودی به عنوان ضد زردی و قرمزی ترکیب شده است.

      نام گذاری رنگ های طبیعی در کاتولوگ

      اصول نام گذاری رنگ مو ها بر اساس استاندارد بین المللی به شرح زیر می باشد. البته باید در نظر گرفت که برخی از برندها اصول ناگذاری ویژه خود را دارا هستند.

      • شماره 01 BLACK یا مشکی
      • شماره  02 VARY DARK BROWN یا قهوه ای خیلی تیره
      • شماره  03 DARK BROWN یا قهوه ای تیره
      • شماره  04 MEDIUM BROWN یا قهوه ای متوسط
      • شماره 05 LIGHT BROWN یا قهوه ای روشن
      • شماره  06 DARK BLOND یا بلوند تیره
      • شماره 07 MEDIUM BLOND یا بلوند متوسط
      • شماره  08 LIGHT BLOND یا بلوند روشن
      • شماره  09 VERY LIGHT BLOND یا بلوند خیلی روشن
      • شماره 10 PLATINUM BLOND یا بلوند پلاتینه

      همین منوال در رمینه رنگ موهای دیگر نیز رعایت می شود. بدین صورت که در پایه 7 دودی کلمه دودی در بین کلمات بلوند متوسط استفاده می شود و خوانده می شود بلوند دودی متوسط یا MEDIUM ASH BLOND.